Almere Deze Week – Ron de Ruijter gastheer Floriade BV

Ron de Ruijter, gastheer Floriade BV 

Door Robert Mienstra 

FLORIADE – Wie in de voormalige duikschool de Floriade bezoekt, loopt grote kans met een gulle lach ontvangen te worden door Ron de Ruijter. Hij werkt inmiddels een jaar voor de Floriade BV, zichtbaar, maar “ook vaak onzichtbaar als stille kracht op de achtergrond”, zoals hij zelf zegt. 

Even lekker uitzakken is er meestal niet bij voor Ron de Ruijter. “Ik maak vaak dagen van tien uur.” (Foto: Almere DEZE WEEK) Even lekker uitzakken is er meestal niet bij voor Ron de Ruijter. “Ik maak vaak dagen van tien uur.” (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Een van de eerste dingen die Ron veranderde toen hij bij de Floriade BV kwam, was de entree van de Floriade-ruimte. “Die kon representatiever, meer uitnodigend voor het publiek. Destijds liep je een kantoor binnen, nu een Floriaderuimte.” 

De Ruijter vindt het belangrijk dat alles spic en span is. “Natuurlijk is het hier een komen en gaan van mensen die met laarzen aan het Weerwatereiland bezoeken. Inmiddels weet iedereen dat laarzen bij de ingang uitgaan of in het laarzenhok horen. Daar let ik streng op. Maar even later maak ik een vergaderruimte in orde, en daarna vervang ik weer een lampje.” 

De ogen van De Ruijter lichten op. Een groep bezoekers komt binnen. Die gaat voor het interview. “Goedemorgen, welkom”, klinkt het goedgemutst uit zijn mond. Om even later weer aan te schuiven.  

Even lekker uitzakken is er meestal niet bij voor De Ruijter. “Ik maak vaak dagen van tien uur. Assisteren bij vergaderingen, op de achtergrond zaken regelen bij de rondleidingen en op de inloopmiddagen. Het is hier nooit saai.” 

Participatiefabriek 

Na een werkzaam leven als salesmanager en ruimteninrichter bij diverse bedrijven raakte Ron tijdens de recessie zijn baan kwijt. “Uiteindelijk kwam ik in Almere terecht bij de Participatiefabriek. Die hielp me weer uit het dal omhoog. Zij vonden mij helemaal geen verkoper, maar een relatiebouwer. Ze vonden dat ik me daar op moest richten. In de Participatiefabriek ergerde ik me aan de keuken, de bar en de ruimte. Dat kon veel beter. Dat heb ik toen opgepakt. Het mooie van de Participatiefabriek is dat ze mij weer werkfit hebben gemaakt. Ik kreeg er weer zin in en ging daar van alles oppakken. Iemand van het werkbedrijf van de Floriade BV. zag mij daar aan het werk en zei: ‘jou hebben wij nodig.’”  

Toen ging het snel voor De Ruijter. “Binnen twee dagen was het geregeld en had ik mijn contract. En nu heb ik een prachtige baan bij de Floriade BV als gastheer en facilitair medewerker.” 

Artikel geplaatst op: 22 mei 2018