Kick-Off van Samen Hier in Almere

Verwelkom een nieuwkomer in je vriendengroep!

Wil jij andere verhalen horen uit Syrië, Irak, Suriname en Nederland? Vind je het leuk om nieuwkomers uit Almere te leren kennen en hen wegwijs te maken in de stad? Kom op 15 oktober naar ‘t Kardoes voor de Kick-Off van ‘Samen Hier’. De Participatiefabriek en Justice and Peace (initiatiefnemer van Samen Hier) organiseren dit feestelijke event waar ontmoeting tussen Almeerders centraal staat.

“Ik geloof dat hoe meer culturen je samenbrengt, hoe rijker een samenleving wordt” (Mo Hersi, podiumkunstenaar).

Verbindingen leggen tussen locals en nieuwkomers
Almere is van oudsher een pioniersstad, een stad in beweging. Samen Hier maakt, samen met inwoners van Almere, een samenleving waarin vluchteling-nieuwkomers hun plek vinden. Wethouder Jerzy Soetekouw zal samen met Mo Hersi om 19:00 het startsein geven van dit nieuwe initiatief. Hoe het werkt? Samen Hier koppelt groepjes Almeerders (vrienden, collega’s, buren, familieleden etc.) met een nieuwkomer of nieuwkomersgezin. Zij trekken vervolgens een jaar lang met elkaar op om de Nederlandse cultuur en samenleving te leren kennen; de Nederlandse taal te oefenen en wegwijs te worden in Almere. Op die manier legt Samen Hier verbindingen tussen locals en nieuwkomers die elkaar anders niet snel zouden tegenkomen.

De Almeerse podiumkunstenaar Mo Hersi presenteert het programma op 15 oktober. “Samen Hier spreekt me aan, ten eerste, omdat ik zelf ex-vluchteling ben én omdat ik zelf altijd probeer nieuwe verbindingen te maken waar ik kom. Ik geloof dat hoe meer culturen je samenbrengt, hoe rijker een samenleving wordt”.

Netwerk-bingo, persoonlijke verhalen en nieuwe koffie-ervaringen
Kom naar het event en doe mee met pionieren! Test de uithoeken en betekenissen van je netwerk tijdens de netwerk-bingo, daag je smaakpapillen uit en ga in verschillende woonkamers in gesprek met Almeerders die je nog niet kent. De hapjes worden gemaakt door nieuwkomers uit Almere die actief zijn bij De Participatiefabriek. De Participatiefabriek is supporter van Samen Hier in Almere en medeorganisator van het kick-off event. Ineke van Galen (projectmanager Participatiefabriek): “Een betrokken leefomgeving is een belangrijke succesfactor voor duurzame integratie en Samen Hier speelt daar heel mooi op in. De Participatiefabriek draagt graag een steentje bij door begeleiding richting werk en sociale activering.”

Benieuwd naar de plannen en ervaringen van Samen Hier? Het programma start op dinsdagavond 15 oktober om 19:00 en wordt om 21:00 afgesloten. Toegang is gratis, maar aanmelding wordt op prijs gesteld. Aanmelden voor de kick-off kan op www.samenhier.nl. Hier vind je ook meer informatie over het programma.

Eerste Almeerse Welkom Groepen gevormd
In Almere zijn een aantal Welkom Groepen opgericht die binnenkort gematcht worden aan een Almeerse nieuwkomer. Bijvoorbeeld de groep van Jacqueline, die samen met haar partner en vier vrienden de eerste Welkom Groep in Almere vormde. “Ik vind Samen Hier een prachtig nieuw initiatief en ik hoop samen met mijn gezellige groepsgenootjes om een nieuwkomer wegwijs te kunnen maken in Almere. Ik ga er vrij verwachtingloos in. Ik weet hoe belangrijk netwerken zijn binnen onze maatschappij en ik hoop gewoon iets voor iemand te kunnen betekenen die het hard nodig heeft, dat iemand bij ons kan aankloppen” (Jacqueline, deelnemer Samen Hier).